Kafkas Mantısı tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Kafkas Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

08.02.2012
Malzemeler:
Hamuru için:
5 Su bardağı un
1 Adet yumurta
Su
 
İç harcı için:
½ Kilo kıyma
1 Adet kuru soğan
½ demet maydanoz
Karabiber
 
Haşlamak için:
2 litre et suyuÖnceden hazırlanmış 2 litre et suyu bir tencerede kaynatılır.  5 su bardağı un derin bir kaba alınır üzerine 1 yumurta kırılır ve tuz eklenir. Yavaş yavaş su eklenerek yumurta, su, un bir kaşık yardımıyla karıştırılır ve hamur yoğrulmaya başlanır. Kulak memesinden sert bir hamur elde edilince hamurun üzeri bir bezle örtülüp, dinlendirilir. Yarım demet maydanoz ve 1 kuru soğan ince ince doğranır. Acısının gitmesi için soğanlar tuzla ovulurve maydanozlar soğanların üzerine eklenir. Yarım kilo kıyma ve 1 çay kaşığı karabiber de eklendikten sonra  harç iyice yoğrulur.  Dinlenen hamurdan bir parça beze kesilip oklavayla açılır. Bir çay bardağı yardımıyla açılan hamurdan parçalar kesilir. Kıymalı iç harç yuvarlak parçaların ortasına konur. Kapatılan hamurun içinde hava boşluğu kalacak şekilde hamurun iki ucu birleştirilir istiridye şeklinde kapatılır. Tüm hamur ve iç harcımız bitene dek bu işleme devam edilir. Mantılar kaynayan et suyuna atılır. Pişince, servis tabağındaki mantıların üzerine limon sıkılarak yenir.
 
TEREYAĞI VE ÇÖKELEK
Bu tarif için  5 litre sütten mayalanmış yoğurdun bütün kaymağını kullanıyoruz. Kaymağı cam bir kavanoza alıyoruz. Kavanoza biraz ılık su ekleyip 4-5 dakika iyice çalkalıyoruz. Yağlar suyun üzerine çıktığında, kavanozu bir tencereye boşaltıyoruz. Ayrılan yağı başka bir cam kaba alıyoruz ve üzerine yağın katılaşması için soğuk su ekleyip, karıştırıyoruz. Eklediğimiz ilk suyu, yağı ayırdıktan sonra tencerede kalan ayranın üzerine döküyoruz. Yağ donana kadar soğuk su ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. (ilki dışındaki suyu kullanmıyor, döküyoruz.) İyice katılaştıktan sonra yağı başka bir kaba alıp, buzdolabına kaldırıyoruz. ( tereyağını uzun süre kullanmak için tuzlayıp kaldırabilirsiniz)
 
Çökelek için:
Tencerede kalan suyu yani ayranı ocağa alıp kaynatıyoruz.  İyice kaynayınca altını kapatıp, tülbentle süzüyoruz.
 

  
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

  • Bu haber 459999 defa görüntülendi.
    • Başlık

      Yorum

      Yazar