Sarığı Burma tarifi

Sivas'ın yöresel tatlarından Sarığı Burma'nın tarifi, Mutfağım programında...

19.03.2012
Malzemeler:
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Adet yumurta
1 Paket kabartma tozu
1/2 limon
Aldığı kadar un
Ceviz
Nişasta
 
Üzeri İçin:
250 gr tereyağı
1 Çay bardağı sıvıyağ
 
Şerbeti İçin:
4 Su bardağı toz şeker
2,5 Bardak su
Limon
 
Yapılışı:
Derin bir kaba 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ ve çay kaşığının ucu ile tuz eklenir. Malzemelerin üzerine göz kararı un ilave edip; 1 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu ve yarım limon suyu eklenir. Daha sonra kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edilerek yoğrulur. Hamur kendini toparlayınca, 9 eşit parçaya bölünür ve üzeri örtülerek bir kenarda dinlenmeye bırakılır.Bu sırada derin bir tencereye 4 su bardağı toz şeker eklenip, üzerine 2,5 bardak kaynar su ilave edilir. Şerbet kısık ateşte kaynayınca üzerine birkaç damla limon sıkılır ve ocaktan alınır. Hamuru açarken kullanmak için, küçük bir kasede nişasta ve un karıştırılır. Küçük hamur bezeleri teker teker açılıp, incecik yufkalar elde edilir ve daha sonra bu yufkalar bir bezin üzerine serilerek kısa süre dinlendirilir. Üzerine ceviz serpilen yufkalardan tek tek rulolar elde edilir. Bu rulolar, tabanı yağlanan fırın tepsisine gül böreğinde olduğu gibi sarmal şekilde yerleştirilir. 250 gr tereyağı ve 1 çay bardağı sıvıyağ derin bir tavada kızdırılıp, yufkaların üzerine gezdirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fırından çıkartıp, ılıması beklenir. Soğumuş şerbet, ılık tatlının üzerine gezdirilir. Şerbeti çekince servis yapılır.
 


Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

  • Bu haber 211653 defa görüntülendi.
    • Başlık

      Yorum

      Yazar